Krickelin http://krickelin.elledecoration.se Krickelina Mon, 08 Feb 2016 11:29:18 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.1 http://krickelin.elledecoration.se/wp-content/uploads/sites/32/2015/12/cropped-elle-deco-favicon1-32x32.png Krickelin http://krickelin.elledecoration.se 32 32 Designvecka i Stockholm http://krickelin.elledecoration.se/designvecka-i-stockholm/ http://krickelin.elledecoration.se/designvecka-i-stockholm/#comments Mon, 08 Feb 2016 11:29:18 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43593 designveckan_Kristin_lagerqvist-1439

Redan måndag. En rätt flott sådan också faktiskt…
Jag befinner mig i Stockholm för att gå på Elle Decoration Design Awards denna afton. Checkade in på Berns redan igår och efter trevligt mingel med Trendgruppen så åt jag och några bloggkollegor en riktigt god middag på på Berns Asiatiska.

designveckan_Kristin_lagerqvist-1444

Idag var det tidig morgon med god frukost och tjusigt porslin.

designveckan_Kristin_lagerqvist-1445

För redan vid kl 08 drog en trendföreläsning igång med Stefan Nilsson. Både intressant och rolig, lämnade Röda Rummet fylld av härlig energi och inspiration.

designveckan_Kristin_lagerqvist-1463

Snabba kast. Klockan 09 var vi redan på Operakällaren för pressfrukost för ELLE Decoration Swedish Design Awards 2016. Här ser du min bloggkollega Daniella Witte bland den tjusiga dukningen. Säger inte nej tack till ett gäng av dessa muggar…

designveckan_Kristin_lagerqvist-1472

Pristagarna presenteras ikväll under galan. Spännande till tusen, inte sant?!
Jag har ju flera vänner där som är nominerade till Årets Inredningsbloggare.

designveckan_Kristin_lagerqvist-1476

Efter pressfrukost rusade vi till världspremiär och pressvisning av samarbetet mellan Iittala och Issey Miyako. Fint som tusan även här.

designveckan_Kristin_lagerqvist-1477

Den här lilla vasen var verkligen vacker.

designveckan_Kristin_lagerqvist-1481

Så. På hotellrummet igen och väntar in Malin Persson för en lunch tillsammans. Och sedan blir det till att svida om för att sätta lite lockar i håret och dra på galaklänningen.. Fint som tusan en måndag i februari!

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/designvecka-i-stockholm/feed/ 2
Vackrast just nu http://krickelin.elledecoration.se/vackrast-just-nu-3/ http://krickelin.elledecoration.se/vackrast-just-nu-3/#comments Sun, 07 Feb 2016 14:26:02 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43576 tumblr_mdcwqfH9SV1qefnnfo1_540

Jag susar genom ett vackert Sverige då soldis sveper över ängar och skogar. Att sitta på tåg är mitt bästa tror jag. Hinner att beta av massor och har David Gray i öronen.

Det är söndag och dags för mitt ”Vackrast just nu”- inlägg och denna veckan fann jag det vackraste på ett och samma ställe.

Först ut. I soffan vill jag hänga mest hela tiden. Med film, barn, te och vilostunder med slutna ögon och kli på fötterna.

stil 5

Jag är inte alls beige och pastellig. Men känner ändå ett visst sug… Asfint ju!

resa

Helt ärligt. Vill bara stämpla ut och vara med barnen i massa olika vackra miljöer just nu. Har fått mersmak för att uppleva världen genom deras ögon.

stil5

Stickat känns som en bra plan i februari. Burr vad rått det är.

ord 6

No words needed.

tumblr_nu3yvnaOFv1ueketco1_500

Bad med härliga oljor och delade klokheter i en gemensam stund i badkaret. Minst varannan dag tänker jag…

tumblr_nuf6xbZMpd1ueketco1_1280

On my mind.

tumblr_nupwuk60D51ueketco1_540

Det är något med ansiktsporträtt. Jag har börjat samla.

tumblr_nq7gxeIPN01s4bffoo1_1280

Drömbil.

hem 5

Och så lite badrumsplaner på det. Vi ska nog dock bygga växthus i vår så det får kanske vänta ett tag ändå…

Alla foton har jag funnit på Sunday Selection via Lotta Agaton.

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/vackrast-just-nu-3/feed/ 1
varm tillbakablick http://krickelin.elledecoration.se/varm-tillbakablick/ http://krickelin.elledecoration.se/varm-tillbakablick/#comments Sun, 07 Feb 2016 09:14:12 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43567 sri lanka30_Kristin_lagerqvist-0710

Det är söndagsmorgon och jag dricker avsvalnat kaffe samtidigt som jag inser att alla tåg jag tänkt åka med idag är fullbokade… attans. Måste bli bättre på att ha framförhållning.

Så nu har jag ingen vidare tid för något alls men här kommer en varm tillbakablick från förra månadens resa till Sri Lanka.

sri lanka30_Kristin_lagerqvist- sri lanka30_Kristin_lagerqvist-0435  sri lanka30_Kristin_lagerqvist-0465 sri lanka30_Kristin_lagerqvist-0516

Lotusblommor. Kanske vackraste blomman i världen.

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/varm-tillbakablick/feed/ 0
min morgon http://krickelin.elledecoration.se/min-morgon/ http://krickelin.elledecoration.se/min-morgon/#comments Sat, 06 Feb 2016 10:10:36 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43560 morning_Kristin_lagerqvist-

Egentligen känner jag nog mest för att ligga kvar. Det är grått, blåsigt och trist ute och en bok tillsammans med te under varmt täcke lockar…

morning_Kristin_lagerqvist-1413

Men vi tog oss ändå i kragen och gick en tidig promenad i gryningen vid havet och handlade blommor av torghandlarna under vägen hem.

morning_Kristin_lagerqvist-1416

Sedan blev det lång frukost och tid att bläddra i tidningar.

morning_Kristin_lagerqvist-1420

Det bästa med lördagsfrukostar.

morning_Kristin_lagerqvist-1410

Nu har barnen spridits ut bland rummen i huset för lek med kompisar, mannen har begett sig ut på surf och jag filurar lite på vad jag ska prioritera. Kanske att jag bara lägger mig i soffan med den där boken ett tag faktiskt.

Men sedan. Då ska jag leta efter de vackraste ramarna till dessa finingar.  I love LisaLove.

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/min-morgon/feed/ 0
Hur jag fotograferar och redigerar http://krickelin.elledecoration.se/hur-jag-fotograferar-och-redigerar/ http://krickelin.elledecoration.se/hur-jag-fotograferar-och-redigerar/#comments Fri, 05 Feb 2016 09:32:53 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43531 ored6_Kristin_lagerqvist-1401

Här kommer ett inlägg om hur jag fotograferar och redigerar mina bilder.

Mitt intresse för fotografering startades 2008 då jag började blogga. Under dessa år har både mina kunskaper och min fotoutrustning ökat och utvecklats. Jag är helt självlärd och är alltså ingen skolad fotograf. Så egentligen har jag ingen aning om vad jag håller på med (!) eller så är det precis det jag gör. Det ligger mycket i betraktarens ögon såklart. Och precis som vilket kreativt arbete som helst så tycker jag inte det finns några rätt eller fel – det är slutprodukten som räknas liksom… Eller vad kund tycker om och är beredd att betala för.

Men som du förstår så har jag massa snabba knep som innehåller kortkommandon, annars hade jag naturligtvis inte hunnit blogga i den takt jag håller …

ored5_Kristin_lagerqvist-1394

Men först. Min utrustning:

– Canon EOS 5D Mark III – en ljuskänslig kamera som gör att jag kan ta foton även fast ljuset inte alltid är optimalt. Jag har en 6D som back up kamera också.
– Fast 50mm 1,2 och ett 35mm 1,4 Canon-objektiv, dessa två använder jag  mycket.
– Ett stativ. Bra när det naturliga ljuset är kass. Annars får bilden rörelseoskärpa pga av att jag håller i kameran och inte är tillräckligt stadig på hand.
-Två olika skärmar – En stor vit som hjälper mig mota bort för stark sol så jag slipper kraftig skugga i bilderna och en liten (den på fotot med en silvrig sida och en guldig) som hjälper mig att lyfta ljuset i fotot och rikta det åt hållet jag önskar. Jag använder alltid den silvriga sidan för jag gillar kallt ljus bäst. Jag använder den vid porträttfoton och vid produktfoton i naturligt ljus.
– Jag har andra objektiv och ljusutrustning också men det använder jag i princip aldrig.

Jag har tagit lite olika bilder på mig själv och tänkte förklara lite hur jag tänker. Detta foto tog jag på stativ med en sen utlösare. Ljuset i detta rummet är helt ok och bilden blir ju faktiskt ganska bra men jag vill ändå trycka ihop den och ljusa upp den lite.

ored_Kristin_lagerqvist-1385

När jag tar ett foto försöker jag tänka på djupet i bilden och hur jag använder mig av bländaren på kameran. Då blir fotot lite mer spännande tycker jag.  Här har jag inställning 2,8 vilket då resulterar i att jag blir skarp men det framför och bakom mig ligger liksom ofokuserat.

lightroom

Jag jobbar i Lightroom med mina foton  och ibland flyttar jag över dem till Photoshop och gör finlir när jag jobbar med bilder till kunder som behöver vara mer arbetade.

Jag importerar dem direkt från minneskortet i kameran till Lightroom och kan där skapa flera smarta mappar och stjärnmarkera bilder jag gillar lite extra. Titta på verktygsfältet till höger här och så ska jag berätta vad jag gjort med fotot nedan.

-jag ökar kontrast en aning för att trycka ihop färgerna i fotot
– jag ökar klarhet lite
jag ökar exponering så att fotot ska bli ljusare
– jag minskar skuggor en aning
-drar ner mättnad om fotot är för ”färgglatt”
– jag drar ner färgen gul i fotot för att få en kallare bild. Jag kan också justera detta genom att dra åt det kalla i temperatur långt upp i verktygsmenyn.
– när jag fotar inne så brukar det alltid vara lite skeva linjer med dörrkarmar, tavlor, fönster osv så ibland trycker jag i ”automatiskt” i objektivkorxigeringar så vips blir alla linjer räta.

ored2_Kristin_lagerqvist-1385

Detta är en snabb och enkel redigering och fotot blir rent, ”krispigt” och känns friskt tycker jag.

ored3_Kristin_lagerqvist-1385

Men jag vill ju gärna ha en liten annan ton eller lite kornighet och dis för att bilden ska bli ännu mer kul. Och jag är ju inte alltid så konsekvent här utan redigerar olika beroende opp vilket humör jag är på eller vilken miljö jag befinner mig i. Lite dumt ibland faktiskt för i en blogg är det skönt om alla bilder håller samma redigering tycker jag.

Älskar personligen att läsa till exempel Elsa Billgrens och Hanna Stefanssons bloggar där alla foton är snyggt redigerade och håller samma ton. Men jag kan inte hjälpa det… måste liksom ändå sitta och hålla på och blanda ihop olika recept och testa. Och här har jag också hjälp.
Jag har köpt lite olika VSCO actions som du ser i verktygsfältet till vänster ovan. Jag bara klickar på någon action jag gillar och så vips så förändras hela uttrycket i fotot.  Se här ovan.
Här får jag dock gå in och pilla lite i efterhand så att bilden blir som jag vill ha den och då använder jag mig av samma princip som ovan instruktion. Kontrast, exponering, temperatur…

ored4_Kristin_lagerqvist-1393

Och så till nästa bild som är tagen i köket som inte har något bra ljusinsläpp. Här är det ju verkligen mörkt i bilden. Igors arm är med och allt känns lite snett…

ored6_Kristin_lagerqvist-1393

Här har jag redigerat precis som första bilden jag berättade om men också beskurit bort onödig information. Sedan har jag också penslat fram ljus på vissa ställen.
För ökar jag exponeringen i hela fotot så bränner jag ut de ljusa delarna. Så jag väljer masköverteckning, ett verktyg längst upp till höger, ser ut som en tändsticka. När jag penslat på de delar jag vill redigera så ökar jag exponering i verktygsfältet.

Men det bästa med Lightroom är att när jag känner mig nöjd med ett foto så kan jag bara spara (cmd c) och klistra in på nästa bild (cmd v) och nästa och nästa, så har jag snabbt sex likadant redigerade foton att posta på bloggen. Går supersnabbt! Sedan exporterar jag alla samtidigt i den storlek som passar bloggen, 950px bred och 72 i upplösning, max 2000-5000k. (Dumt att tanka upp tunga/stora bilder till webben…tänk på det.)

Så här gör jag när jag fotar och redigerar men det finns naturligtvis mängder av andra bra sätt också. Men detta är mitt och jag hoppas Du känner dig inspirerad ifall du är en av dem som undrat.
Så om du bloggar och behöver bra bilder även fast ljuset inte alltid är optimalt så kommer du långt med ett stativ, sänkt iso på kamerainställningar, ökad exponering och kontrast samt sänkt temperatur i redigeringen. Lycka till!

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/hur-jag-fotograferar-och-redigerar/feed/ 12
i bröllopstankar – tyll och spets http://krickelin.elledecoration.se/i-brollopstankar-tyll-och-spets/ http://krickelin.elledecoration.se/i-brollopstankar-tyll-och-spets/#comments Thu, 04 Feb 2016 21:20:39 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43541 tekla_Kristin_lagerqvist-9456

Jag utlovade tyll och spets för ett tag sedan och letade i bildbanken efter foton från förra årets fotografering med Tekla Dresses. Och kors vad mycket tjusigt. Jag kunde inte låta bli att pilla lite i några olika foton och här har du resultatet.

tekla_Kristin_lagerqvist-9467tekla_Kristin_lagerqvist-9059

tekla_Kristin_lagerqvist-9500

Så snyggt med öppen rygg. Denna klänning är tvådelad och det är ju också smidigt tänker jag. Då kan man använda både kjol och topp för sig vid andra tillfällen.

tekla_Kristin_lagerqvist-9056 tekla_Kristin_lagerqvist--3

Men den här klänningen var min favorit. Så vacker över axlarna och i ryggen.

tekla_Kristin_lagerqvist-9195

Fint fall med ett litet släp också.

tekla_Kristin_lagerqvist-9203 tekla_Kristin_lagerqvist-9220

Vill gifta om mig. Bums. Eller bara fota bröllopsklänningar på vackra kvinnor forever and ever…

Jag har några bilder till som jag fixat med men de får bli i ett annat inlägg. Jag tror Camilla på Tekla Dresses jobbar på en ny hemsida så jag länkar till hennes Instagram istället. Och man kan säkerligen maila om man är intresserad av en klänning.

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/i-brollopstankar-tyll-och-spets/feed/ 1
vardag http://krickelin.elledecoration.se/vardag/ http://krickelin.elledecoration.se/vardag/#comments Thu, 04 Feb 2016 09:21:23 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43526 vobb_Kristin_lagerqvist-1374

Här kommer 3 snabba från vardagen.  Favvojeans och runda mackor.

vobb_Kristin_lagerqvist-1376

Vabb och vila i motljus.

vobb_Kristin_lagerqvist-1383

Och det är något med häng- och klängväxter. Visst?

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/vardag/feed/ 0
skoj med Zeke igår http://krickelin.elledecoration.se/skoj-med-zeke-igar/ http://krickelin.elledecoration.se/skoj-med-zeke-igar/#comments Wed, 03 Feb 2016 19:17:59 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43518 zeke_Kristin_lagerqvist-1105

Vi jobbar på den där boken och börjar nu att börja packa ihop materialet vi samlat ihop under ett helt år. Mycket foton. Många ord. Sjukt mycket skratt.

zeke_Kristin_lagerqvist-1103

Zeke var med. Han var mjuk och doftade regnskog, sa Jennie. Hon hade duschat honom. Jag tyckte han doftade hund men var rätt mysig så länge man höll sina egna kakor utom räckhåll för honom…

zeke_Kristin_lagerqvist-1097

Jennie hade frågat sin dotter vad som var viktigt att ha i kylskåpet. Bra med moroten och citronen tänker jag. Håller med.

zeke_Kristin_lagerqvist-1104

Och så var det den där drömmiga boken igen. Imorgon är det jag som spatserar till museet och köper mig en egen. kram

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/skoj-med-zeke-igar/feed/ 1
fyra bra http://krickelin.elledecoration.se/fyra-bra/ http://krickelin.elledecoration.se/fyra-bra/#comments Wed, 03 Feb 2016 06:13:05 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43508 barbour_Kristin_lagerqvist-1085

Igår jobbade jag hemma hos Jennie efter lunch.
Innan vi slog oss ner framför datorn så tvingade jag ut henne i bitande vindar för att dokumentera fyra sjukt bra köp som jag vill rekommendera.

barbour_Kristin_lagerqvist-1084

Jo. En oljerock är ta mig tusan det bästa köpet jag gjort. Min är vintage och en Barbour, lite oversized sådär i manlig modell så en stor kofta får plats under.  Ett par Dr Martens är också väldigt bra att ha tycker jag.

Och min tredje rekommendation är en riktigt bra ryggsäck. Jag bär mycket i mitt jobb och behöver packa med mig både tung kamera och dator. Det bästa är att ha allt på ryggen så jag både kan cykla och ta mig fram smidigt. Blir alldeles sned och får ont när jag bär en bag på höger arm med tung packning. Jag har en Haglöfs. Life savers denna januari.

barbour_Kristin_lagerqvist-1092

Sushi är alltid ett bra köp.

barbour_Kristin_lagerqvist-1096

Väl inne i värmen förälskade jag mig i Jennies nya bok om varbergsfotografen Mathilda Ranch och måste verkligen snarast få tag på en egen.

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/fyra-bra/feed/ 1
just pictures http://krickelin.elledecoration.se/just-pictures-2/ http://krickelin.elledecoration.se/just-pictures-2/#comments Tue, 02 Feb 2016 18:57:33 +0000 http://krickelin.elledecoration.se/?p=43502 pictures_Kristin_lagerqvist-0990 pictures_Kristin_lagerqvist-1017 pictures_Kristin_lagerqvist-1044

Denna kväll bjuder jag bara på lite vårliga foton från här hemma för efter att jag svept denna tekopp är jag på väg i säng. bums.

]]>
http://krickelin.elledecoration.se/just-pictures-2/feed/ 1